בית לנשים ששמות את עצמן במרכז
לקבלת עדכונים חמים הירשמי לניוזלטר

רטין A

רטין A הוא תכשיר האנטי אייג׳ינג היעיל ביותר הנמצא היום בשוק.
טיפול בקמטים, אקנה ובפיגמנטיציה – הוא מסוגל לשפר כל אחד מאלה.

הרטינול הוא אולי המוצר הנמכר והפופולארי ביותר בתעשיית היופי. כל חברת קוסמטיקה שמכבדת את עצמה תייצר לפחות תכשיר רטינול אחד, חברת קיל׳ס למשל מייצרת שני תכשירי רטינול במינונים שונים, האחד במינון נמוך למתחילות והשני במינון גבוה יותר למטיבות לכת שעורן כבר התנסה בעבר בשימוש ברטינול. אז מהו בעצם הרטינול? מה ההבדל בין רטינול לרטינל או לרטנואידים (הידועים גם כטרטינואין או חומצה רטינואית)?

 

רטינול

למעשה אנחנו מדברות כאן על תכשירי האנטי אייג׳ינג המבוססים ביותר שיעילותם הוכחה באינספור מחקרים מדעיים. הם מבוססים על ויטמין A והתרומה שלהם לעור שלנו מגוונת ועשויה לענות על מספר בעיות, ביניהן טיפול באקנה, טשטוש הקמטים וסיוע לשיפור מרקם העור. אבל אפילו עוד לפני שניגש לבעיות שהם פותרים, בואו ננסה קודם להבין מה ההבדל בין כל השמות הללו.
מה ההבדל בין רטנואידים לרטינול ורטינל? הרטנואיד הוא הוא תרופת מרשם וניתן להשיגה אך ורק אצל רופאים ובדרך-כלל הוא יגיע בריכוז גבוה יותר מהריכוז של הרטינול. הרטנואידים הרפואיים מגיעים במרקמים של קרם וג׳ל, הם מסייעים בפתיחת הנקבוביות ומפחיתים את הנקודות השחורות והלבנות (קומודונים) שגורמות לאקנה, הם מעודדים ייצור של קולאגן ולכן מסייעים להפחתת קמטוטים ולמיצוק העור, מסייעים במניעת נזקי השמש, מבהירים כתמי עור ופיגמנטציה ובאופן כללי ומשפרים את מרקם העור. רטינואידים אף עשויים לסייע בהעלמת כתמים עוריים טרום-סרטניים. בין הרטנואידים הקיימים בארץ ניתן למנות את הרטאוויט, אדפרין, רטין A והלוקסיד. הריכוזים שלהם יהיו 0.025%, 0.05% או 0.01%.
הרטינול לעומת זאת הוא מוצר קוסמטי והמינונים שלו יהיו נמוכים יותר, בארץ משרד הבריאות מגביל את אחוזי הפעילות המותרים ברטינול כמו בכל מוצר קוסמטי. למעשה הרטינול עובר מספר שלבים ברגע שהוא נמרח על העור, בסופם הוא הופך לחומצה רטינואית. הרטינול הקוסמטי מכיל את היתרונות של הרטנואיד, אבל מכיוון שהמינון שלו נמוך יותר והוא מגיע כשהוא מהול בחומרים נוספים תופעות הלוואי שלו פחותות מתופעות הלוואי של הרטנואיד הרפואי. כמו שבטח כבר הצלחתן לשער, מכיוון שהמינון שלו נמוך יותר מהמינון של המשחות במרשם הרפואי, ההשפעה שלו על העור תהיה הדרגתית ומתונה יותר. נקודה שניה, מכיוון שמדובר במוצר קוסמטי המחיר שלו יהיה משמעותית גבוה יותר מהמחיר של המוצר הרפואי. בעוד הרטנואידים הרפואיים נמכרים בעשרות שקלים בודדים, הרטינול הקוסמטי יכול להגיע למאות שקלים.
מהו הרטינל? אז כן, למרות השמות הדומים באופן מבלבל, הוא שונה מהרטינול והוא מוצר חדש יחסית. הרטינל (Retinal) חזק יותר מהרטינול (Retinol) וחלש מהתרופות במרשם. בקיצור, גם הוא מוצר קוסמטי אבל קרוב יותר למצב הראשוני של החומצה הרטינואית ונמצא איפשהו בין הרטינול לרטנואידים הרפואיים. למעשה התהליך שעובר הרטינול כולל הסבה מרטינול לרטינל ברגע שהוא פוגש בעור שלנו ואז הסבה נוספת לחומצה הרטינואית, הרטינל לעומתו עובר תהליך אחד בלבד של הפיכה לחומצה הרטינאית וזה למעשה על רגל אחת ההסבר המדעי הפחות נחוץ.
בשלב הזה אתן בטח אומרות לעצמכן שברור למדי שהמשחות והג׳לים הרפואיים עדיפים על המוצר הקוסמטי, הם הרי גם חזקים יותר וגם זולים משמעותית, אז איפה בכלל הדילמה? העניין הוא שככל שהריכוז של התכשיר יהיה חזק יותר כך הגירוי שלו יהיה גבוה יותר. כמעט לא יתכן מצב שתתחילו שימוש ברטנואידים רפואיים ללא גירוי של העור, בעוד שהשימוש במוצר הקוסמטי בהחלט יכול לעבור בצורה חלקה, בעיקר אם הוא נעשה באופן הדרגתי. יחד עם זאת חשוב לזכור שהרטינל והרטינול הם תכשירים קוסמטיים וכדאי לבדוק את המרכיבים שלהם ולוודא שאין בהם רכיבים נוספים מעבר לרטין A שעשויים להיות חוסמי נקבוביות.
כאן נשאלת השאלה מה בעצם הן אותן תופעות לוואי? ובכן, בשבועות הראשונים של הטיפול ברטנואידים, העור עלול להיות יבש, אדמומי ומגרד ואף יתכנו קילופים של העור, אך מצב זה משתפר בהמשך הטיפול. כמו כן, בשלבי הטיפול הראשונים, תיתכן החמרה בפצעי הבגרות, מצב הנובע מפעילות של התרופה בפצעים עמוקים יותר, הפצעים הללו לחלוטין שם, אורבים תחת העור שלכן וממתינים לרגע בו יצוצו החוצה, הרטנואידים פשוט מזרזים את התהליך, אבל גם את ההחלמה. השלב הזה נקרא Purging והוא חולף עם התקדמות הטיפול ומותיר אחריו עור חלק ונטול צלקות. גם בטיפול ברטינול הקוסמטי אנחנו עלולות לחוות תהליכים דומים אבל הסיכויים לכך נמוכים הרבה יותר.
הגענו לשלב האחרון, החלטת באיזה סוג של תכשיר את מעוניינת להשתמש, כעת נותר לנו רק להבין כיצד אנחנו עושות את זה. ראשית כל, הן ברטינול, הן ברטנואידים הרפואיים והן ברטינל אנחנו משתמשות אך ורק בשעות הלילה. הטיפול נעשה בהדרגה, מתחילים מכמה פעמים בשבוע עד שמגיעים לשימוש יומי. במהלך השימוש מומלץ לא להיחשף לשמש, אבל אין מניעה להשתמש בתכשיר בקיץ, בתנאי שמשתמשים בקרם הגנה עם מקדם הגנה של 50 spf. בתחילת השימוש בתכשיר מומלץ להימנע משימוש בחומרים אחרים שעלולים לגרות את העור, כמו חומצות אלפא הידרוקסיות או סבונים חזקים עד שהעור מתרגל לתכשיר. אם מופיע גירוי, מומלץ להפסיק את הטיפול לכמה ימים, וכשהגירוי חולף לחזור ולהשתמש בתכשיר בריכוז נמוך יותר או בתכיפות נמוכה יותר. חשוב לזכור כי לרטינול ולרטנואידים יש השפעה מצטברת ולכן יש להקפיד על שימוש סדיר. אם תפסיקו את הטיפול באמצע ישנו סיכוי סביר כי תצטרכו להתחיל את התהליך מחדש ולהרגיל את העור שנית לתכשירים.

  • המידע אינו מהווה תחליף להתייעצות עם גורם רפואי.
שתפי חברות

מזמינה אותך לקרוא עוד

סוכר מעובד
המילים שלי
הגמילה שלי מסוכר מעובד הכישלונות שלי

כמה פעמים נכשלתי לפני ההצלחה (או הכישלון הבא)

סוכר מעובד
המילים שלי
הגמילה שלי מסוכר מעובד

התענוג שהורג אותנו ברכות – הפרידה שלי מסוכר מעובד

מבלות יחד
רק רוצחים בבניין

פודקאסט חובבים פותר מקרי רצח מסתוריים בבניין מגורים בניו יורק